Min kortterminal får inte kontakt med kassan

I denna guide går vi igenom hur du felsöker Lane 3000/Desk 3500 samt Move 3500/ IWL250B.

Lane 3000/Desk 3500:

1. Säkerställ att Connect@clouds inloggningsuppgifter är inlagt i backoffice under "Kassor för POS".
  2. Säkerställ att du klickat in "aktiv" under terminalens inställningar i backoffice och att terminalen är vald för den kassa som du vill genomföra betalningen via.
  3. Innan du kan genomföra köp så behöver du göra ett manuellt dagsavslut. Det gör du såhär:
    1. DAGSAVSLUT (om detta inte redan är gjort eller om första köpet nekas) Gå in i terminalens menyknapp och dra sedan lösenkortet
    2. Välj huvudmeny 6 (Dagsavslut) - vänta tills den är klar och så ska det fungera. Fungerar inte detta steg så gå igenom följande i turordning.
    3. 1. Koppla in ethernetkabeln i väggen

GRUNDINSTÄLLNINGAR FÖR RÄTT TYP AV KOMMUNIKATION

1. 2. DRA LÖSENKORT -> 6 -> 1 -> 2 (Inställningar -> Ändra -> Kommunikation)
    2. Verifiera KOMM. TYP att den står Ethernet
    3. Verifiera DHCP att den är på DHCP
    4. Verifiera Host IP ADRESS är: 91.102.24.142
    5. Verifiera Host IP PORT är: 9670 eller 9682
    6. Gå ut från menyn -> Nu bör terminalen starta om

GRUNDINSTÄLLNINGAR FÖR KASSAKOPPLINGEN

1. DRA LÖSENKORT -> 6 -> 1 -> 3 (Inställningar -> Ändra -> Kassa)
  2. Verifiera ECR = JA
  3. Verifiera KOMM. TYP att det står ”IP ETHERNET”
  4. Verifiera ECR/TLS = JA
  5. Verifiera ECR IP ADRESS = 212.226.157.243
  6. Verifiera ECR IP PORT = 6001 Gå ut från menyn -> Nu bör terminalen starta om TA BORT DUBLETTKONTROLL (att man inte kan betala flera gånger med samma kort på samma belopp inom ca 10 minuter)
  7. DRA LÖSENKORT -> 6 -> 1 -> 1 (Inställningar -> Ändra -> Funktion)
  8. Navigera med piltangenterna till DUBBLETTKONTR. och välj sedan NEJ

HÄMTA NY PROGRAMVARA

1. DRA LÖSENKORT -> 8 -> 1 (Programvara -> Hämta program)
  2. Detta ska då koppla upp mot Nets och hämta ny programvara - kan ta ca 10 minuter Gå ut från menyn -> Nu bör terminalen starta om (om den inte gör det automatiskt) HÄMTA AVTAL
  3. DRA LÖSENKORT -> 1 -> 1 (Inlösare -> Hämta avtal)
  4. Detta hämtar nya avtal Nu bör allt vara konfigurerat och klart och terminalen bör både lysa att det är internetuppkoppling samt att ECR lyser grönt. När terminalen är grön med ECR så kommer man att hitta den som tillgänglig i Loco Backoffice och kan därefter välja den och koppla till önskad kassa.
  5. DAGSAVSLUT (om detta inte redan är gjort eller om första köpet nekas) Gå in i terminalens menyknapp och dra sedan lösenkortet Välj huvudmeny 6 (Dagsavslut) - vänta tills den är klar och så ska det fungera.

Move 3500/ IWL250B:

1. Säkerställ att Connect@clouds inloggningsuppgifter är inlagt i backoffice under "Kassor för POS".
  2. Säkerställ att du klickat in "aktiv" under terminalens inställningar i backoffice och att terminalen är vald för den kassa som du vill genomföra betalningen via.

Innan du kan genomföra köp så behöver du göra ett manuellt dagsavslut. Det gör du såhär:

DAGSAVSLUT

Dagsavslut behöver du göra om inte redan första köpet är gjort eller om första köpet nekas.

1. Gå in i terminalens menyknapp och dra sedan lösenkortet
  2. Välj huvudmeny 6 (Dagsavslut) - vänta tills den är klar och så ska det fungera.
  3. Fungerar inte detta steg så gå igenom följande i turordning.
    1. Koppla in ethernetkabeln i väggen
    1. DRA LÖSENKORT -> 6 -> 1 -> 2 (Inställningar -> Ändra -> Kommunikation)
    2. Verifiera KOMM. TYP att den står IP-WIFI
    3. Verifiera DHCP att den är på DHCP
    4. Verifiera Host IP ADRESS är: 91.102.24.142
    5. Verifiera Host IP PORT är: 9670 eller 9682
    6. Gå ut från menyn -> Nu bör terminalen starta om

GRUNDINSTÄLLNINGAR FÖR KASSAKOPPLINGEN

1. DRA LÖSENKORT -> 6 -> 1 -> 3 (Inställningar -> Ändra -> Kassa)
  2. Verifiera ECR = JA
  3. Verifiera KOMM. TYP att det står ”IP WIFI”
  4. Verifiera ECR/TLS = JA
  5. Verifiera ECR IP ADRESS = 212.226.157.243
  6. Verifiera ECR IP PORT = 6001 Gå ut från menyn -> Nu bör terminalen starta om

TA BORT DUBLETTKONTROLL

Dublettkontroll betyder att man inte kan betala flera gånger med samma kort på samma belopp inom 10 minuter. Så här gör du:
  1. DRA LÖSENKORT -> 6 -> 1 -> 1 (Inställningar -> Ändra -> Funktion)
  2. Navigera med piltangenterna till DUBBLETTKONTR. och välj sedan NEJ

HÄMTA NY PROGRAMVARA

1. DRA LÖSENKORT -> 8 -> 1 (Programvara -> Hämta program)
  2. Detta ska då koppla upp mot Nets och hämta ny programvara - kan ta ca 10 minuter
  3. Gå ut från menyn -> Nu bör terminalen starta om
  4. ANSLUT TILL WIFI
    1. Klicka på knappen längst uppe till vänster, precis under skärmen.
    2. Välj Control Panel
    3. Välj terminal settings
    4. Välj Comm means
    5. Välj Wi-Fi -> Scan Networks -> Välj erat nätverk, skriv in lösenordet och anslut.

HÄMTA AVTAL

1. DRA LÖSENKORT -> 1 -> 1 (Inlösare -> Hämta avtal)
  2. Detta hämtar nya avtal.
  3. Klicka på den gröna knappen och spara.
  4. Nu bör allt vara konfigurerat och klart och terminalen bör både lysa att det är internetuppkoppling samt att ECR lyser grönt. När terminalen är grön med ECR så kommer man att hitta den som tillgänglig i Loco Backoffice och kan därefter välja den och koppla till önskad kassa.
  5. DAGSAVSLUT (om detta inte redan är gjort eller om första köpet nekas) Gå in i terminalens menyknapp och dra sedan lösenkortet Välj huvudmeny 6 (Dagsavslut) - vänta tills den är klar och så ska det fungera.